Hoornaar

De hoornaar is een wespensoort die veel voorkomt in Nederland. De 30 mm grote vliegende insecten zijn geel, zwart en bruinrood gekleurd.

Hoewel ze een slechte naam hebben en mensen hun agressie vrezen, worden ze alleen agressief ter verdediging van het nest.

Hoornaars zijn rovers die allerlei insecten vangen als voedsel voor de larven in het nest. Zelf leven ze van het suikerrijke sap uit planten.

Hoornaars leven in een kolonie die bestaat uit honderden exemplaren. Hoornaars vliegen ook met regen en zelfs 's nachts uit.

Alleen de hoornaar koninginnen overleven jaarlijks de winter. Ze komen rond eind april uit de winterslaap en starten in mei met een nieuw nest. Hierbij zullen hoornaars nooit een oud nest hergebruiken, maar altijd een nieuw nest maken.

Eind augustus legt de koningin eitjes waar mannetjes en nieuwe koninginnen uit komen. Deze vliegen uit om te paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren.

De laatste werkers houden het meestal nog uit tot oktober/november.