Hoornaar

Hoornaar


Hoornaar is een wespensoort die veel voorkomt in Nederland. De 30mm grote vliegende insecten zijn geel, zwart en bruinrood gekleurd.
Hoewel ze een negatieve naam hebben en mensen hun agressie vrezen worden ze alleen agressief in verdediging van het nest.

Hoornaars zijn rovers die allerlei insecten vangen voor voedsel om de larven te voeden in het nest. Zelf leven ze van suikerrijke sap uit planten.
Hoornaars leven in een kolonie bestaande uit honderden exemplaren. Hoornaars vliegen ook met regen en zelfs 's nachts uit.

Alleen de hoornaar koniginnen overleven jaarlijks de winter, ze komen rond eind april uit de winterslaap en starten in mei met een nieuw nest. Hierbij zullen hoornaars nooit een oud nest herbruiken, maar altijd een nieuwe maken.
De koningin is in het voorgaand jaar bevrucht .
Eind augustus legt de koningin eitjes waar mannetjes en nieuwe koninginnen uitkomen. De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren.
De laatste werkers houden het meestal nog uit tot oktober / november.


terug naar overzicht
Plaagdierbeheersing Geert Hazenberg | Dijksterweg 47, Kleine Huisje | 0595-526669